Kantemir Fontu
Kantemir Fontu
2004 yılının Yazında, Prens Dimitri Kantemir’in “Kitabu İlmi’l-Musıki Ala Vechi’l-Hurufat” başlıklı nazari kitabındaki Arap harflerine dayalı müzik notasını font haline getirdim.
Prof. Yalçın Tura tarafından günümüz Türkçesi’ne çevrilen “Kitabu İlmi’l-Musıki Ala Vechi’l-Hurufat”ın 131. sayfasında, Dimitri Kantemir’in Makam müziği perdelerine atfettiği Harf-Nota simgeleri bir tanbur resmi üzerinde görülüyor; Latin harfleriyle perde isimlerini ve belirtici çizgileri ben koydum:
Resimde, en kenarlarda bulunan koyu isimler “tam perdeleri”, geri kalan isimler “nim perdeleri” betimliyor. Nim perde destanları, sanki, yukarıda belirtilen aralıklarda kaydırılabilirmiş gibi duruyor.
Prens Dimitri Kantemir’in Harf-Notasına göre birinci oktav perdeleri ve bunların Kantemir Fontundaki karşılıkları şunlar:
İkinci oktav perdeleri ile devam edelim:
Son olarak, üçüncü oktav perdeleri şöyledir:
Daha iyi anlamak için, QWERTY Türkçe PC klavyenin bir suretini gözümüzün önüne getirelim:
Kantemir Fontunu seçtiğimizde, aynı klavyeye Huruf-Nota karakterleri aşağıdaki şekilde döşenecektir:
Kantemir Fontunu harf boyutuna duyarlı (CASE SENSITIVE) olarak tasarladım. Büyük harfler (CAPS) perdelerin oktavlarını verir. Yani, CAPS LOCK etkin durumdayken veya SHIFT tuşu basılı tutulduğunda, sözgelimi, yegah perdesi yerine neva perdesi veya neva perdesi yerine tiz neva perdesi karakteri çıkar.
Görsel olarak destekleyeyim. CAPS tuşuna basıldığında, Huruf-Nota karakterleri QWERTY Türkçe PC klavyeye aşağıdaki gibi döşenir:
Kantemir Fontunu kullandığınız zaman, lütfen bana atıfta bulunmayı ihmal etmeyin.
Kantemir.ttf dosyasını indirmek için tıklayınız.