Yakışıklı kareler

ENGLISHhttp://www.ozanyarman.com/photos.htmlhttp://www.ozanyarman.com/photos.htmlshapeimage_1_link_0
 

Resimler ve anılar

 
13 Nisan 2017’de, İstanbul Üniversitesi Senatosu’nun oybirliği ile aldığı karar uzantısında, Profesör ünvanı ve yetkisi tarafıma tevcih edildi. Bu gurur günümde beni yalnız bırakmayan pederime ve benimle eşzamanlı Profesörlüğe yükseltilen Şebnem Ünal hocama, ayrıca üzerimde emekleri bulunan herkese şükranlarımı sunarım.

Nevruz Bayramı dolayısıyla İran’ı gezip gördüğüm 23-30 Mart 2012 haftası içinde, Tehran’dan Şiraz’a şahane kareler yakaladım. Karanlık küresel propagandaların gölgesinde iade-i itibara çok layık olan bu büyük Doğu medeniyetinin kültür-sanat şaheserlerinden fotoğrafları sizler için seçtim.

2011’in Yaz, Sonbahar ve Kış aylarında akademik ve sanatsal faaliyetlerde bir artış mevsimi yaşandı. Yeni etkinlikler, sunumlar ve besteler var... Işık Üniversitesi’nde Sanat Danışmanı statüsünde çalışma hayatına geçtiğim bu evrede, 10. Matematik Sempozyumu’na 23 Eylül’de konuk konuşmacı olarak davet edildim. Burada kanunumla, tanburumla, hatta piyano icracılığımla hayli boy gösterdim; hani neredeyse ayağımın tozuyla ortalığı birbirine kattım!..  Ne de olsa, müzikte de bir matematik var... 7 - 14 Aralık boyunca ise, fikir babası olduğum ve başı çektiğim “MELM: Mikrotonalist Girişimciler Uluslararası Buluşması” (www.mtonalist.org), çok renkli panelleri ve konserleriyle, Işık Üniversitesi ile Başkent Üniversitesinin evsahipliğinde İstanbul’da ve Ankara’da gerçekleşti (bkz. Akademik).

28 Haziran 2011’de, Ankara Gazi Üniversitesi’nde tam donanımlı olarak huzuruna çıktığım, Prof. Dr. Cihat Can, Prof. Dr. Gülper Refiğ, Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, Prof. Dr. Yılmaz Şendurur ve Prof. Dr. Sadık Özçelik’ten müteşekkil Akademik Heyetin oybirliği ile verdiği karar uzantısında, Müzikoloji ve Müzik Teorileri alanında Doçent ünvanına hak kazandım!

2011 yılının 13 - 22 Mart tarihlerinde, özel olarak davet edildiğim Bakü II. Beynelhalk Muğam Festivali’ne katıldım. Festival boyuna kendimi nefes kesen renkli bir kültür ve sanat atmosferinin içinde buluverdim. Bu geniş çaplı etkinliğin bir parçası olan “Muğam’ın Yeri” Sempozyumu’nda (Space of Mugham) bir bildiri de sundum (bkz. Akademik). Ayrıca, Beynelhalk II. Muğam Müsabakası’nda 7 kişiden 1’i olarak Jüri üyeliği görevi de yaptım. Festival süresince ayaküstü verdiğim röportajlar, duydum ki, Azerbaycan televizyonlarında izlenme rekorları kırmış! Şaka, şaka...

2009-2010 yılları, müziklerime ve sosyal hayata döndüğüm bir zaman dilimi oldu. Kah bilgisayar başında muzip, kah dostlar sofrasında iştahlı... kah bir konserde heybetli, kah gezmelerde doğa ile içiçe görünüyorum. Ama çok da karizmatik görünüyorum, değil mi?.. Spora da ağırlık verdim. Hıdiv Kasrı ile Polonezköy parkurlarında yürüyüşlere ve egzersizlere devam!

10 Ocak 2009’da, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Maslak kampüsündeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende Doktora Diplomamı aldım.

22 Haziran 2010 ve tatil zamanı! Doktora stresinden kurtulur kurtulmaz kendimi önce Konya’ya, sonra Kapadokya’ya attım. Konya’da, Mehmet Emin Kakan’ın kardeşi Ali Kemal Kakan’ın evinde, Hat işine el atarken görülüyorum. Sonra, Mevlana Müzesi bahçesinde ve Muhammed İkbal’in sembolik mezarı önündeyim. Bir gün sonra, Anadolu’nun bağrında Peri Bacaları önünde güneşli enfes bir manzara. Göreme, Avanos ve Ihlara Vadisi gibi şahane turistik yerleri ilk kez olarak ziyaret ettim. Unutulmaz bir geziydi...

10 Haziran 2008’de, İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı Taşkışla binasının büyük konferans salonunda, Doktora Tezimi 7 hocadan müteşekkil Jüri heyeti ve kalabalık bir dinleyici kitlesi önünde savundum. Jüride, danışmanlarım Prof. Şehvar Beşiroğlu ile Prof. Erol Deran’ın yanısıra, Prof. Mutlu Torun, Prof. Nermin Kaygusuz, Doç Dr. Nilgün Doğrusöz, Doç. Dr. Hasan Uçarsu ve Doç. Dr. Özkan Manav hazır bulunuyorlardı. Muhteşem bir performansın ardından Doktora Cübbemi kıvançla giydim. Çiçekler için teşekkürler!

8 - 9 Eylül 2007’de, Akdeniz Üniversitesi’nde, Mehmet Emin Kakan’ın organizasyonunu omuzladığı “Gelenekten Geleceğe Müzik Günleri” etkinliğine katıldım. Pek yakışıklı ve genç ağabeyim Mustafa Kemal Karaosmanoğlu ile beraber “Ra-Dü-Se Solfeji” (bkz. Akademik) konulu çarpıcı bir sunuş gerçekleştirdik. Ayrıca, bir piyano resitali de verdim. Yemeklerin ve gece sohbetlerinin tadına doyum olmadı. Eski dostları biraraya getiren ve yeni dostluklara kapı aralayan bu güzel etkinliğin mimarı Mehmet Emin Kakan’a gönülden şükran duygularıyla.

28 Mayıs 2006 günü, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin büyük oditoryumunda, Prof. Ruhi Ayangil’in organizasyonunu omuzladığı “IV. Kanun Çevresi” etkinliğinde, sistemini kendi geliştirdiğim 79-sesli kanunu tanıttım (bkz. Akademik).

2005 senesinde, kucağımda yeni yaptırdığım benzersiz 79-sesli kanun (bkz. Fikirler) olduğu halde, piyanomun önündeyim. Aynı dönemde, “friendly mutton-chops” tarzı sakallarımla, Orhan Büyükdoğan’ın resim sergisinde, pederimin de dahil olduğu üçlü bir karede boy gösteriyorum.

Sevgili dostum gazeteci Sirel Ekşi sayesinde, İzmir İKSEV binasının ikinci katındaki salonda, Aralık 2004 sayılı Andante Dergisi’ndeki söyleşide yayınlanmak üzere, pek fiyakalı resimlerim çekildi. Sirel’cim, çok sağol!

http://mtonalist.baskent.edu.tr/index-tr.htmlshapeimage_10_link_0